dinsdag 6 december 2022

Adelante: besparingen door Nagios XI

"Met de besparing op handmatige monitoring, verdienen we Nagios XI al weer terug"


Adelante is een zorggroep met volwassenenrevalidatie & arbeidsre-integratie, kinderrevalidatie, speciaal onderwijs & wonen en audiologie & communicatie als kernactiviteiten. Met vestigingen door heel Limburg is het belangrijk dat de monitoring van de automatisering goed en efficiënt gebeurt. Om dat goed, nauwkeurig en kosteneffectief te doen, koos Adelante recent voor Nagios XI via de Nederlandse partnet van Nagios, Conclusion Xforce. Na een volle week intensieve 'learning on the job', zijn de beheerders van Adelante in staat om alle processen zelfstandig te managen.

René Jacobs, Manager I&A,vertelt: "Alle automatisering draait centraal vanuit onze hoofdvestiging in Hoensbroek. In totaal werken we met zo'n 300 applicaties. Dat zijn veel zorgspecifieke applicaties en daarnaast een aantal applicaties ter ondersteuning. Wij monitoren de centrale applicaties die door meerdere mensen gebruikt worden en daarbij kijken we naar het technische aspect: draait de server, draait de infrastructuur, start de applicatie op, enzovoort. Bij ons elektronisch patiëntensysteem bijvoorbeeld, checken we of er back-ups zijn gemaakt, of deze ook weggeschreven zijn, wat de beschikbaarheid van de server is, hoe het zit met het gebruik van switches en firewalls.... Wij werken volgens een SLA en de KPI's die daarin zijn beschreven, kunnen we nu beter meten met behulp van Nagios."

Automatisering van de automatisering

Adelante werkte al met Nagios Core, maar had behoefte aan meer informatie en mogelijkheden. "Ook de zorgsector moet bezuinigen. dus we proberen zoveel mogelijk de automatisering verder te automatiseren. We waren tevreden over Nagios Core, dus de keuze voor XI was logisch en stond direct vast voor mij. Nagios XI kan ons echt ontzorgen en werk ontnemen," geeft Jacobs aan."In het verleden werden beheerders een uur per dag vrij gepland om systemen te controleren, daar zijn we nu vanaf. Met Nagios Core konden we wel de uptime meten, maar niet specifiek zien of bijvoorbeeld de export van SQL of een back-up gelukt was. Iemand liep elke ochtend handmatig al die processen na, dat hoeft nu niet meer."

Learning on the job

De implementatie gebeurde via de methodiek "learning on the job". De Nagios consultant was een hele week bij Adelante aanwezig om twee beheerders ter plekke in te werken en alles direct zelf te laten zien en ervaren. Een zeer intensief proces dat voorspoedig verliep. Jacobs: "Het was erg intensief, maar mijn collega's hebben heel veel geleerd. Ze hebben nu een goede basis om verder te kunnen."

Flinke besparing met Nagios XI

Jacobs verwacht meerdere winstpunten te bereiken. "De belangrijkste zijn een betere controle en een fikse besparing op de handmatige monitoring. Als ik dat doorreken, heb ik het pakket al terug verdiend. Er gebeurt nu meer geautomatiseerd. Dat scheelt tijd, is nauwkeuriger en geeft minder kans op fouten. De managementinformatie is ook veel nauwkeuriger en breder. We kunnen nu KPI's meten voor de bedrijfskritische applicaties en ik krijg mooie rapporten die ik ook kan overhandigen aan de klant. Eerst moest ik dat zelf in Excel allemaal aanmaken, nu komt het kant en klaar uit het systeem. We hebben met de keuze voor Nagios XI dus een flinke slag geslagen!"

 

 

 

Wilt u zelf de Nagios producten testen download dan gratis de 60 dagen trial versie.

Nagios down