dinsdag 6 december 2022

Dunea: "Alle processen in één oogopslag inzichtelijk"

“Alle processen in één oogopslag inzichtelijk”

Als drinkwaterleverancier opereert Dunea in een kritieke sector. Het is voor de Zuid-Hollandse organisatie van groot belang dat de processen op orde, inzichtelijk en aantoonbaar gecontroleerd zijn. Om dat te bereiken, koos Dunea in 2014 voor Nagios XI monitoring via Conclusion Xforce.

Het vraagstuk

Projectleider Ulf Salomonsson van Dunea legt uit waarom de organisatie op zoek ging naar een goede, centrale monitoringtool: "Het begon bij de informatiebeveiliging. Wij krijgen bepaalde eisen opgelegd die worden getoetst door accountants. We moeten onze zaken goed op orde hebben en aan kunnen tonen dat we aan deze eisen voldoen. Voorheen lag de monitoring van onze processen heel erg versnipperd over verschillende pakketten, daar wilden we van af. Er waren veel overleggen, input moest uit verschillende systemen komen, er waren allerlei handmatige checks, resultaten werden handmatig vergeleken... Dat alles moest in één interface komen."

De oplossing

Dunea vond de oplossing in Nagios XI monitoring. Salomonsson: "We hebben een pakket gezocht via een aanbesteding. We bekeken 10 partijen waarna een shortlist van 5 pakketten overbleef. De aanbieders hebben allemaal een presentatie gegeven en na een grondige vergelijking kwam Conclusion Xforce met Nagios XI als beste uit de bus. De transparantie waarmee Conclusion Xforce al onze vragen beantwoordde, was doorslaggevend. Het was heel helder en eenduidig. We zagen gelijk dat we zouden krijgen wat we zochten." Hans Schol, projectleider vanuit Conclusion Xforce legt uit wat de oplossing precies inhoudt: "Dunea heeft gekozen voor Nagios XI in een 'hoog beschikbaar opgeleverde omgeving'. Dat wil zeggen dat er bij uitval direct een 2e monitorserver opkomt zodat alle processen doorlopen. Naast het monitoringspakket zelf, omvat de Nagios-oplossing ook support via Conclusion Xforce. Dunea is verzekerd van hulp via onze helpdesk én een dag per maand is één van onze specialisten bij Dunea op locatie voor consultancy. Dit kan bestaan uit updates uitvoeren, uitbreiding van de hardware, systeemchecks, training... net waar op dat moment behoefte aan is."

Het proces

Het implementatieproject had een doorlooptijd van ongeveer driekwart jaar. Hans Schol: "We zijn begonnen met een uitgebreide inventarisatie bij alle disciplines en op alle afdelingen. Dunea heeft heel bewust gekozen voor een sterk gestandaardiseerd IT platform. Dat heeft ons erg geholpen bij een soepele implementatie, maar helpt hen ook in de dagelijkse bedrijfsvoering. Ze hebben een uitstekende kennis van de eigen organisatie. De uitrol was perfect sluitend met hoe het vooraf bedacht was. De uitvoering gebeurde via het 'learning on the job' principe. Ons doel was om genoeg kennis over te brengen zodat Dunea daarna zelfstandig verder kon. Dat is gelukt." Het projectmanagement werd gevoerd door Conclusion Xforce en Dunea samen. Ulf Salomonsson: "De hele implementatie gebeurde in perfecte samenwerking. Per hostgroep, netwerk, VMWare, enzovoorts, werd het pakket geïmplementeerd in een scrum-achtige omgeving. Conclusion Xforce heeft alles goed opgeleverd volgens planning. Onze mensen werden direct getraind en wisten zo gelijk wat ze konden verwachten. De parate kennis bij de consultants van Conclusion Xforce is heel hoog. Ik ben geen enkel onderdeel tegengekomen waar ze geen antwoord op hadden."

Het resultaat

Hoewel er nog geen inzicht is in de financiële besparing, is de winst in tijd nu al duidelijk. Salomonsson: "Elke dag hebben we een ochtendcheck. Dit gebeurde voorheen handmatig met veel verschillende taken. Nu gaat dat automatisch, we kunnen in één oogopslag via één interface zien of alles goed is. Ondersteuning van de consignatiedienst was ook één van de belangrijkste gestelde doelen. We hebben nu veel meer inzicht in de netwerkarchitectuur. In plaats van alleen de beschikbaarheid per onderdeel, overzien we nu de hele keten. Onze technische beheerders werken met Nagios, onze functionele beheerders nog niet. Daartussen zien we nu al een heel duidelijk verschil. De technische kant weet in een paar seconden of er wat mis is in hun gedeelte. Als dat niet zo is, weet je dus dat het probleem elders moet liggen. We kunnen zo snel en eenvoudig problemen uitsluiten. Dat geeft overzicht en zekerheid en bespaart tijd." Hans Schol vult aan: "Alle beheerders van alle disciplines monitoren en rapporteren vanuit één tool. Dat zorgt voor een uitgebreid en diepgaand inzicht met veel grafieken en nuttige data. De voordelen zitten in tijdwinst én in kwaliteit. Er zijn proactieve controles, er komen via sms zelfs notificaties als er niemand aanwezig is. Het totaaloverzicht over het hele netwerk, de hardware, alle operating systemen en applicaties, sluit verassingen uit. Met behulp van de geavanceerde managementinformatie kunnen er ook goede voorspellingen voor de toekomst worden gedaan. Planningen voor uitbreidingen en aanpassing zijn uitstekend vooraf in te schatten wat leidt tot een beter capaciteitsmanagement."

Over Dunea

Dunea produceert en levert aan circa 1,3 miljoen klanten lekker en betrouwbaar drinkwater in het westelijk deel van Zuid-Holland. Jaarlijks komen er 1 miljoen recreanten in de duinen tussen Monster en Katwijk. Dunea beheert deze prachtige natuur en beschermt de drinkwaterwinning. Dat doet de organisatie al 140 jaar. Schoon drinkwater, rust en ruimte in de Randstad vormen de basis voor een goed leven. Dunea is altijd op zoek naar (nieuwe) oplossingen en mogelijkheden voor drinkwater en natuur.

 

 

Wilt u zelf de Nagios producten testen download dan gratis de 60 dagen trial versie.

Nagios down