dinsdag 6 december 2022

Gemeente Tilburg: van Core naar Nagios XI

“Het belangrijkste winstpunt van Nagios XI is de uniformiteit van één tool en één werkwijze”

Voor gemeente Tilburg is een stabiele IT-omgeving zowel intern als extern van groot belang. Uiteraard moeten medewerkers, zo’n 2000 tot 2600 werkplekken, hun werk kunnen doen, maar ook inwoners kunnen via het digitale loket gebruik maken van allerlei online diensten. Om de vele verschillende systemen, platforms en applicaties te monitoren, maakt gemeente Tilburg sinds medio 2012 gebruik van Nagios XI via Nagios Nederland. 

Jan van Tiggelen houdt zich als Technisch Documentalist bezig met de IT-omgeving binnen gemeente Tilburg. Een heel breed terrein, geeft hij aan: ”Dat gaat van de personeelsadministratie tot het externe, digitale loket. Binnen de gemeente doen we heel veel in eigen beheer, tot aan de hosting aan toe. Dat betekent dat we heel veel verschillende platformen hebben. Tot een paar jaar geleden had elk platform en elke applicatie zijn eigen monitoringtool. Sommige tools waren zelf ontwikkeld, andere waren half geïmplementeerd… dat was een ongewenste situatie. We zijn toen op zoek gegaan naar een oplossing die simpeler en doeltreffender was.” 

Nagios XI, Professioneel en stabiel

Om alles op één lijn, binnen één monitoringstool te krijgen, heeft de gemeente Tilburg gekozen voor Nagios XI; een populaire open source netwerksurveillance-applicatie. “We zijn destijds begonnen met de Core versie, XI bestond nog niet. Een externe beheerpartij implementeerde het systeem en bood ondersteuning, maar we liepen al snel tegen wat problemen aan. Je kunt Nagios op meerdere manieren configureren. Elke beheerder gebruikte zijn eigen manier en dat veroorzaakte op den duur storingen. Als een gespecialiseerd bedrijf al vastloopt doordat iedereen zijn eigen manieren toepast, zouden we binnen de gemeente, met 20 systeembeheerders, ook wildgroei in oplossingen krijgen. Toen we op zoek gingen naar een professionelere, stabielere werkwijze, kwamen we uit bij Nagios XI.” 

Nagios Nederland: Dicht bij de bron

Nagios XI is een schaalbare en flexibele oplossing om onder andere de volledige IT Infrastructuur te monitoren, problemen te ontdekken al voordat ze ontstaan en beveiligingslekken te detecteren. Van Tiggelen: “Dat Nagios XI één manier van werken afdwingt, was voor ons het belangrijkste criterium. We wilden uniformiteit en stabiliteit. Onze toenmalige leverancier kon dat niet bieden, daarom zijn we naar een andere partner op zoek gegaan. We hebben gekozen voor Nagios Nederland omdat zij officieel Nagios XI reseller zijn en rechtstreeks contact hebben met Nagios in Amerika. Bij onze oude leverancier merken we regelmatig dat ze van alles zelf uit moesten zoeken en ontdekken, dus die korte lijnen waren belangrijk. Als je bij de bron zit, zijn vragen sneller beantwoord en worden wij sneller geholpen.” 

Nagios XI doet wat het moet doen

De implementatie was een flinke klus. Doordat er in het oude systeem zoveel verschillende configuraties waren, doken de nodige problemen op. Het hele proces heeft een maand of drie geduurd. “Het was ingewikkelder dan verwacht maar er staat er nu een prima systeem,” geeft de heer van Tiggelen aan. “Het systeem doet wat het moet doen, we hebben voldoende kennis van Nagios en regie opgedaan en we kunnen er goed mee werken. Het systeem wordt ook groter en groter. Er komen steeds meer dingen in, dus het loopt zoals het bedoeld was.”

Nagios XI: één systeem en één werkwijze

Het belangrijkste winstpunt voor gemeente Tilburg is de uniformiteit. “Er is één systeem en één werkwijze. Nagios XI dwingt dat ook af. Zolang je binnen de schil van XI werkt, kun je op maar op één manier de configuratie aanpakken. Zo blijven de processen standaard,” aldus de heer van Tiggelen. Ook de gebruiksvriendelijkheid van het systeem valt in de smaak. “We hebben veel Windows-beheerders en XI heeft wel een ‘Windows-achtige’ manier van werken, dus dat spreekt de Windows-gebruikers aan. Het is gemakkelijker aan te leren.” 

 

 

 

Wilt u zelf de Nagios producten testen download dan gratis de 60 dagen trial versie.

Nagios down